Anabilim Dalı Başkanı: Doçent Dr. Mehmet AKYOL
Tarihçe
Gümüşhane Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü 31.05.2008 tarihinde 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na tabii olarak kurulmasıyla İktisat Anabilim Dalı, ileri düzeyde bilimsel çalışmalar yapmak, öğretim elemanları ve toplumun çeşitli kesimlerine araştırmacılar yetiştirmek amacıyla 2013 yılında kurulmuştur. Programdaki eğitim ve araştırmalar, iktisadi gelişme ve uluslararası iktisat, iktisat teorisi, iktisat politikası ve iktisat tarihi gibi temel alanlara ayrılmaktadır.
Programın Amacı
Bölümün temel amacı, hem özel sektör hem de kamu sektöründeki çalışma alanları için nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Bu amaçla bölümdeki eğitim ve araştırmalar, mikroekonomi, makroekonomi, uluslararası iktisat,para teorisi ve politikası, iktisat politikası, iktisat teorisi, büyüme teorisi, maliye ve ekonometri gibi temel alanlara ayrılmaktadır. Bu bölümde öğrencilerin başarılı olabilmesi için, analitik düşünme yetisine sahip olmaları gerekir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İktisat bilimi alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.
Program Öğrenme Çıktıları
Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
- Alanındaki teorik bilgiye hâkim olarak, aynı alandaki ve/veya farklı bir alandaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde derinleştirebilme
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak, iktisadî sorunların çözümlerine yönelik toplumun refahını arttıracak yönde politika önerileri geliştirebilme
- Bilimsel bir araştırma projesinin ekip üyesi olarak etkin bir şekilde çalışabilme
- Bilimsel etiğe ve alanındaki standartlara uygun olarak seminer hazırlayabilme ve sunabilme
- Bilimsel etiğe ve alanındaki standartlara uygun olarak tez, rapor vb. yazabilme, sunabilme ve makale olarak yayınlayabilme
- Alanında edindiği teorik bilgiyi uygulama ile bütünleştirebilme
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki teorik bilgiyi, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek, yeni bilgiler üretebilme
- Alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme
- Alanıyla veya alanından edindiği bilgileri bütünleştirdiği farklı disiplinlerle ilgili uzmanlık düzeyindeki çalışmaları bağımsız olarak yürütebilme
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır (Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği).
Yüksek lisansa başvuracak adayların, öncelikle 1.Lisans Diplomasına, 2.Lisansüstü giriş sınavından (ALES) geçerli minimum puana sahip olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yeterliliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı ve seçilmiş bir jüri tarafından başarılı sayılan bir tezi başarıyla savunan öğrencilere İKTİSAT alanında yüksek lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, emek, hammadde kaynaklarının kullanımı ve ürün pazarlamasının en iyi yollarının bulunması üzerinde iktisatçı olarak çalışmaktadırlar. Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu, Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası, Rekabet Kurumu ve Merkez Bankası gibi kamu kurumları ile özel sektör kurumları bu bölüm mezunlarının ana çalışma alanlarını oluşturur. Ayrıca üniversitelerin İktisat ve İktisat ile ilgili birimlerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde akademisyen olarak ta çalışabilmektedir.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci İktisat bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve en az 70 puan alan öğrenciler başarılı sayılr. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir.